SECURITY AWARENESS KENNISTEST
In deze quiz stellen we negen multiple choice vragen. Bij elke vraag krijg je direct te zien of je keuze goed of fout is. Aan het einde zie je de resultaten. Je bent 'geslaagd' bij 70% antwoorden goed. Wat weet jij van phishing en ransomware?
RESULTAAT
Ai, hier is nog wat werk aan de winkel. Goed moment om te beginnen aan een security awareness training!
#1. Is het veilig om een phishingmail te openen?
Het openen van een phishingmail vormt geen gevaar. Het openen van bijlagen en linkjes echter wel.
#2. Wat kun je het beste doen om je account zo veilig mogelijk te houden?
Op zich goed, maar het kan beter. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden en stel waar mogelijk inloggen in twee stappen in. (tweestapsverificatie of multifactor verificatie).
#3. Weet jij wat ransomware is?
Ransomware is software waarmee je bestanden worden geblokkeerd totdat je een betaling hebt gedaan. Betaal nooit. Hiermee wordt deze vorm van internetcriminaliteit beloond en het biedt geen garantie dat je weer toegang tot je bestanden krijgt. Tip: maak een back up.
#4. Via social media ontvang je een bericht waarin staat: "Heb je deze foto van jezelf al gezien?" met een linkje erbij. Is het veilig om op die link te klikken?
Klik nooit zomaar op een link, hoe verleidelijk en vertrouwd ook. Meer dan 60% van de mensen wordt misleid door zo’n bericht.
#5. Je bent onderweg en hebt internet nodig. Wat is de meest veilige manier?
Je 4 of 5G verbinding (mobiele databundel) is de meest veilige manier om verbinding te maken met het internet.
#6. Welke van deze uitspraken is het meest juist als het gaat om het beveiligen tijdens thuiswerken?
Zelfs als je vanuit huis werkt, is het belangrijk om je aan het beleid van de organisatie te houden. Vergeet niet om altijd de standaard inloggegevens van routers en andere apparaten te veranderen, zodat onbevoegde personen geen toegang krijgen tot werkgerelateerde gegevens. Ook thuis kunnen cyberbedreigingen optreden.
#7. Welke relatie tussen phishing en ransomware is correct?
Ransomware is gijzelsoftware die in je systemen geplaatst kan worden na geslaagde een phishing-aanval.
#8. Social engineering is...
Social engineering is een manipulatietechniek waarbij de aanvaller mensen verleidt om bepaalde interacties uit te voeren om persoonlijke informatie of toegang te krijgen tot een computersysteem.
#9. Een virusscanner beschermt je computer tegen alle digitale dreigingen.
Al heeft je bedrijf de beste software en beveiliging, onbewust menselijk handelen kan voor veel problemen zorgen. Mensen kunnen op een valse link klikken, gemanipuleerd worden om vertrouwelijke informatie te delen of onzorgvuldig met wachtwoorden omgaan.
Bronnen: DTC, Awaretrain en veiliginternetten.nl.