DOSSIER SECURITY AWARENESS | VEILIG WACHTWOORDGEBRUIK
Cybersecurity is een topprioriteit is geworden en menselijke fouten blijven een bedreiging van het hoogste niveau. Ook het slechte wachtwoordgebruik draagt daaraan bij. Sterke wachtwoorden zijn essentieel om (bedrijfs)gegevens te beschermen tegen kwaadwillende individuen. Daarom delen we tips, richtlijnen en tools om sterke wachtwoorden te maken en te beheren.
De gevaren van zwakke wachtwoorden
Zwakke wachtwoorden vormen een gemakkelijk doelwit voor hackers en kunnen leiden tot identiteitsdiefstal, financieel verlies en privacy-schendingen. We geven enkele veelvoorkomende fouten bij het kiezen van een wachtwoord.
De wachtwoorden "123456" of "password" zijn nog steeds razend populair en het meest eenvoudig om te raden. Een open deur wat ons betreft.
Persoonlijke informatie zoals "Juliette1985" of "BlackBeauty" zijn voorbeelden van wachtwoorden die gemakkelijk kunnen worden geraden of te achterhalen via sociale media.
Korte wachtwoorden zoals "hallo" en “welkom”. Deze zijn uiterst kwetsbaar voor brute force-aanvallen, waarbij hackers verschillende combinaties proberen totdat ze succes hebben.
Het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts is een gevaarlijke praktijk. Als één account wordt gehackt, kunnen alle andere accounts in gevaar komen.
Tips en tools voor sterke wachtwoorden
Maak gebruik van MFA, meervoudige authenticatie als extra identiteitscontrole. Deze dubbele deur vergroot de beveiliging van accounts.
Gebruik voor elke dienst een ander wachtwoord. Bedenk ze niet zelf maar maak gebruik van een wachtwoordengenerator.
Gebruik een wachtwoordmanager zoals Keeper. Met dit soort apps beheer je eenvoudig je wachtwoorden en sla je ze op in een versleutelde digitale kluis. Ze bieden een gebruikersnaam- en wachtwoordengenerator om unieke wachtwoorden te maken.
Mocht je voor het wachtwoord om de wachtwoordmanager binnen te komen een wachtwoordzin gebruiken, dan moeten veelvoorkomende woorden, zinnen en alles wat persoonlijk is worden vermeden.
Wachtwoorden kunnen ook gestolen worden middels phishing. Zorg dat iedereen binnen een organisatie zich hiervan bewust is en dit soort aanvallen kan herkennen.
Door medewerkers te helpen met het beheren van hun wachtwoorden, maakt jouw bedrijf het gemakkelijker om het wachtwoordbeleid strenger toe te passen en ervoor te zorgen dat wachtwoorden regelmatig worden vernieuwd.
Save the date(s)
Elke eerste donderdag van mei is het World Password Day en 24 november is het ‘Nationale Check Je Wachtwoorden Dag’. Deze dagen zijn in het leven geroepen om bedrijven en consumenten alert te houden en er een sterk wachtwoordbeleid op na te houden. Zet deze data in de bedrijfsagenda, deel het op het intranet en hang ze op het koffieapparaat.
De vorige artikelen binnen het security awareness dossier gaan over de strategie en de mens & gedragsverandering. De volgende zal gaan over phishing, hoe je het kan herkennen en voorkomen.