IT-TIPS VOOR HET VERBETEREN VAN JE THUISWERKPLEK
Veel bedrijven hebben al geregeld dat mensen thuis kunnen werken. Ze hebben toegang tot hun bestanden en kunnen makkelijk samenwerken. Maar wat heb je nog meer nodig om thuis net zo goed te kunnen werken als op kantoor? We delen een paar IT-tips om je thuiswerkplek te upgraden.
IN DIT ARTIKEL
- Internet - snelle WiFi thuis
- Telefonie
- Beeldscherm - monitor
- Microfoon - speaker
- Docking station
- Links over het gezond inrichten van een thuiskantoor en de wettelijke regels
Internet – snelle wifi thuis
Een goede internetverbinding is redelijk onmisbaar als je ook thuis snel en goed wil werken. Een modem zorgt voor verbinding met het internet via je provider. Deze zit meestal in de meterkast. Vaak zijn meerdere apparaten in huis verbonden aan internet met een draadloos netwerk (Wifi), hiervoor wordt een router gebruikt. Deze verdeelt het internetsignaal in het thuisnetwerk en de communicatie tussen de apparaten. Er zijn verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op de snelheid van je internet. Hier de top 3.
1. Provider
De snelheid van je internet kun je controleren met een speedtest zoals Ookla. Het beste is om de test uit te voeren met een netwerkkabel ipv over de Wifi. Wanneer de test herhaaldelijk lager is dan het abonnement belooft, is het tijd om contact met de provider op te nemen.
2. Oude computer
Een oude computer kan voor vertraging zorgen. Wanneer je computer niet vooruitkomt kun je natuurlijk een nieuwe overwegen of je kan er geheugen bij (laten) prikken.
3. Thuisnetwerk
Wanneer de router te veel weggestopt zit kan hij zijn werk niet optimaal doen. Zet hem bij voorkeur – met de antennes omhoog als hij die heeft – zo centraal mogelijk. Let wel op dat hij niet te dicht bij de tv of andere apparaten met straling staat, dat kan verstoren. Wanneer draadloos problemen blijft geven gebruik dan een netwerkkabel tussen het modem en de router.
Hier lees je meer over wat je kan doen als de Wifi traag is.
Telefonie
Mensen zijn gewend om alles met hun mobieltje te doen maar bedrijven willen hun klanten professioneel kunnen blijven bedienen. Met hosted telefonie (telefoneren via het internet) zijn kantoornummers, mobiele nummers en zelfs verkorte kiesnummers bereikbaar via één vast nummer en gekoppeld aan een centrale. Elke werkplek kan makkelijk opgezet en aangepast via een webportal, de centrale receptie als het ware. Je kan dan voor je vaste kantoortelefoon gewoon je mobieltje gebruiken.
Hosted telefonie regelen
Mocht dit bij jouw bedrijf nog niet geregeld zijn dan kan je er hier meer over lezen en/of de link doorsturen naar de IT-afdeling bijvoorbeeld.
Beeldscherm - monitor
Veel kantoren gebruiken schermen met een diagonaal van rond de 24 inch, dat is gelijk aan iets meer dan 60 cm. 27 inch is idealer, 32 is weer behoorlijk groot. De meest geschikte resolutie is een beetje afhankelijk van het formaat en waar je het voor gebruikt.
Verschillende formaten en resoluties, maar welke is geschikt?
Tegenwoordig is 1920x1080 vrij standaard, beter bekend als full hd. Maar het aanbod 4k-monitoren groeit ook behoorlijk, dit is ultra hd 3840x2160 en gaat meer richting de tv. Hoe gaaf dat ook klinkt, op een diagonaal van 27 inch wordt alles dan wel heel erg klein. Wanneer je dan de schaling gaat vergroten naar bijvoorbeeld 150%, verliest het zijn scherpte. Dat is niet alleen zonde, het vermoeit ook sneller je ogen. Voor een diagonaal van 27 inch is een resolutie van 2560x1440 een mooie balans.
Heb je de ruimte en ga je voor een pro-opstelling dan is een tweede beeldscherm ideaal, zeker wanneer je dat al op kantoor gewend bent.
Ga er maar eens goed voor zitten
Ook een goed idee – zeker wanneer je hem aan je laptop koppelt - is een in hoogte verstelbare monitor zodat je er zo goed mogelijk voor kan zitten. Werk je op een laptop maar je wilt geen extra monitor dan zorg je met een laptopstandaard dat je er toch goed voor kan zitten.
Microfoon - speaker
Omdat veel mensen een groot deel van hun tijd online vergaderen is het prettig wanneer je geen ruis op de lijn hebt. Daarvoor kun je kiezen tussen wat er in de computer al is ingebouwd of voor externe producten. Door het gebruik van een microfoon maak je jezelf goed verstaanbaar en met een speaker kun je de ander goed verstaan. Wanneer de kwaliteit van wat er is ingebouwd onvoldoende is kun je kiezen voor een headset met microfoon.
Koptelefoon
Is een headset niets voor jou dan is er een keur aan koptelefoons. Van een over-ear met plug tot draadloze oortjes, de keuze hierin is heel persoonlijk. Wanneer je geconcentreerd moet werken dan kun je het beste een variant kiezen met noise-cancelling, die filtert het omgevingsgeluid.
Externe speaker
Wanneer de kwaliteit van de ingebouwde speaker niet voldoende is, kan je kiezen voor een externe speaker. Ook in combinatie met een koptelefoon. Voor mensen die vooral hun mobiele telefoon gebruiken zijn specifieke oplossingen beschikbaar.
Mocht je hiermee naar een next level willen dan loont het de moeite om research te doen naar wat gamers en vloggers gebruiken.
Docking station
Wanneer je een laptop gebruikt en daar externe producten aan wilt koppelen zoals je monitor, externe harde schijf, speaker en/of bijvoorbeeld je oplader dan is een docking station de oplossing. Het is handig wanneer je je laptop mee wilt nemen dat je hem alleen van het station hoeft af te koppelen. De rest kan blijven zitten. Een ander voordeel is dat een docking station meer aansluitingsmogelijkheden heeft die je laptop misschien niet heeft.
Links over het gezond inrichten van een thuiskantoor en de wettelijke regels
1.Thuiswerkinformatie van de Rijksoverheid
2.Gezonde thuiswerkplek volgens de NEN