IS ER LEVEN ZONDER INTERNET?
Dankzij internet kunnen we benzine aan de pomp betalen, is de smartphone smart en kunnen medische dossiers, weersvoorspellingen en marktprijzen worden geraadpleegd. Banken, ziekenhuizen, de landbouw en de logistieke wereld zijn allemaal van internet afhankelijk.
Kortom, je kan zeggen dat het internet de wereldeconomie levend houdt. Maar hoe is het internet eigenlijk ontstaan en kunnen we nog wel zonder?
Het ontstaan van internet
Internet is ontstaan uit de behoefte om bestanden te kunnen delen via computers. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie zette in de jaren zestig een onderzoeksnetwerk op dat in ongeveer twintig jaar uitgroeide tot de basis van het internet zoals we het nu kennen. In de jaren negentig komen de eerste commerciële internetproviders in Nederland. Je kon internetten door analoog in te bellen via een modem. Dat werd opgevolgd door ISDN, digitaal inbellen. En dat bood perspectief.
Pionieren met ISDN
Met ISDN kunnen meerdere gegevens tegelijkertijd verstuurd worden. Daardoor kun je internetten, faxen (jawel) en bellen op hetzelfde moment. En daar was Joost Metten, een van de founding fathers van MEOS, als de kippen bij. In 1994 kreeg hij als eerste particulier een aansluiting in Nederland, zo werd hem verteld althans.
Joost gebruikte de ISDN-verbinding vooral om te gamen. Met de geboden snelheid kon hij tegen meerdere mensen tegelijk spelen. Ze kochten een routertje en zetten een verbinding op. Inbellen, gamen en ophangen als je klaar bent. Die snelheid bracht hem op het idee om PC-support voor klanten aan te bieden. Internet, PC’s overnemen, maar ook kantoren met elkaar verbinden. En meer bandbreedte gaf tevens de gelegenheid om on demand back-ups te maken. En zo bood MEOS in 1996 al diensten aan met behulp van ISDN-verbindingen.

Van per minuut naar always on
Met inbellen over een modem betaalde je – net als voor een telefoongesprek - per minuut, en dat tikte aan. Hierna kwam de kabelmodem die internet over het kabeltelevisienetwerk mogelijk maakte. Een veel snellere en goedkopere oplossing. Iets later komt daar een concurrent bij: ADSL, internetten over de telefoonkabel. MEOS doet in 1998 mee aan een proef van VersaTel om te onderzoeken of Fast Internet over ADSL de toekomst heeft. Sindsdien is de verbinding ‘’always on”.
Dit is het grote omslagpunt. E-mail werd toegankelijker en de onlinedienstverlening is gaan groeien.
We moeten en willen steeds meer
Koper is glas geworden. Glasvezel is de derde vorm van breedbandinternet. Weer vele malen sneller en het heeft minder last van storingen. Daarnaast is de uploadsnelheid net zo hoog als de downloadsnelheid. Het hebben van internet is ondertussen een vanzelfsprekendheid. Zoals je water verwacht als je de kraan opendraait. De koelkast bestelt zelf melk en de thermostaat wordt steeds slimmer. De toepassingen van apparaten die via een internetverbinding gegevens uitwisselen en acteren (IoT) blijven zich op veel fronten ontwikkelen.
Het aantal gebruikers en apparaten die het internet op willen groeit elke dag. En met een groeiend aantal apparaten zijn er ook meer internetadressen nodig. Het internetprotocol IPv4 uit 1981 - waarin is vastgelegd dat de lengte van een IP-adres 32 bits lang is - heeft plaatsgemaakt voor IPv6 (128 bits). Een knappe jongen die het aantal adressen dat daarmee beschikbaar is gekomen er even snel doorheen jaagt.
Op naar de toekomst en daar voorbij!
We staan dus always on. Zonder internet is de cloud onbereikbaar en zijn datacenters niet toegankelijk. Werken - en in sommige gevallen zelfs leven - zonder internet is zo langzamerhand vrij ondenkbaar. Je zou kunnen zeggen dat het onze levensader is geworden. Des te belangrijker om je internet goed geregeld te hebben, ook voor de toekomst.
Volgens wetenschappers staan we, nu 50 jaar later, met het quantuminternet ongeveer op hetzelfde punt als 50 jaar geleden met het internet. De proefopstellingen zijn log maar de eerste principes al zichtbaar. Nog sneller, nog krachtiger. Stel je voor wat je daar allemaal mee zou kunnen doen. Zouden er nog diensten zonder internet zijn?