INTERVIEW RICK DE ZWART
Toen MEOS in 2022 25 jaar bestond hebben we elke maand wat bijzonders gedeeld. In de laatste update keken we met algemeen directeur Rick de Zwart een beetje terug maar vooral vooruit, naar de volgende 25.
Hoe ben je bij MEOS terechtgekomen?
Joost en Paul heb ik leren kennen toen ze MEOS nog maar kort waren begonnen. Ik werkte bij een bedrijf dat zakelijke internetverbindingen verkocht en kwam bij ze langs als leverancier. Later ben ik via een gezamenlijk contact gaan werken bij managed hosting bedrijf Dedigate, waar Joost de CEO was.
Als projectmanager deed ik daar implementaties. We zaten in hetzelfde pand als MEOS en omdat we nog klein waren namen we elkaars telefoon wel eens op en deelden de lunchtafel. Daarnaast was MEOS de handen in de datacenters van Dedigate.
Dedigate was succesvol en werd overgenomen door Terremark. Ik werd door Joost in het management team gevraagd. Toen vervolgens Terremark werd overgenomen zijn we ieder ons weegs gegaan maar hielden contact. Tijdens dit soort contacten polste Joost regelmatig of ik nog op mijn plek zat. En nadat Joost alweer een tijdje bij MEOS terug was en hij mij opnieuw vroeg of ik al klaar was om voor MEOS te komen werken antwoorde ik: nou ja, misschien wel. Ik had lang in de corporate wereld gezeten en wilde graag wat anders.

Rick de Zwart
Wat heeft je doen overtuigen om wel bij MEOS te gaan werken?
De ‘human touch’ die in de corporate wereld ontbreekt bezit MEOS van nature. Ik vind het belangrijk om te werken voor een bedrijf waar de menselijk maat leidend is.
Daarnaast wist ik dat ik de goede dingen die ik in die tijd geleerd had, bij MEOS binnen kon brengen. Zodoende ben ik in eerste instantie begonnen om de operatie te professionaliseren. Joost stuurde er overigens toen al op aan dat ik het stokje van hem zou gaan overnemen. Hij zag meer dan ik want ik had gewoon informatica gestudeerd, geen bedrijfskunde. Ik had helemaal geen affiniteit met finance, marketing en HR.
En zo sta jij sinds het vertrek van Joost en Paul twee jaar geleden zowaar aan het roer. Weet je nog wat het allereerste is dat je hebt gedaan?
Ja dat weet ik. Ik heb ervoor gezorgd dat het team om mij heen dusdanig gevormd en aangevuld werd zodat ik een goede job kon doen. Dat was cruciaal. En dat heb ik dan weer van Joost geleerd.
Welke ontwikkelingen in de IT volg jij het meest nauwlettend?
De IT-uitdaging van MEOS was om systeembeheer om te buigen naar IT-management. Elke organisatie heeft IT nodig, maar steeds minder systeembeheer. Er worden veel diensten geleverd door verschillende cloudpartijen. De differentiërende factor is hoe je dat beveiligingstechnisch kan laat meegroeien.
De ontwikkelingen die nu spelen en voor ons van belang zijn hebben hoofdzakelijk te maken met onze klanten mee te nemen in de veranderingen die daarbij horen. Welke van de traditionele systeemtaken veranderen door een cloudbased infrastructuur? Wat is ervoor nodig om klanten daarin mee te nemen? Wat zijn de voordelen, wat zijn de gevaren?
Security in de breedste zin van het woord. Netwerkbeveiliging, de werkplekken maar ook hoe werknemers zich gedragen. Dat ze zich bewust gaan worden van alle risico’s zoals dataverlies en CEO-fraude, en niet alleen van het bestaan van hackers.
Wat klinkt binnen ons vakgebied nu als science fiction maar gaat waarschijnlijk wel gebeuren denk je?
Pff. Ik ben echt geen visionair. Daar hebben we gelukkig onze aandeelhouders voor. We gaan mee naar waar de trend ons mee naartoe neemt. Maar ik wil wel antwoord geven op de vraag.
Ik verwacht dat de trend die door gaat zetten is dat internet en IT-dienstverlening een commodity wordt. Je benadert je cloud workspace en data met alleen een wearable of handheld. Minority Report of Star Trek style. En in die eigen workspace heb je toegang tot alles wat er in jouw cloud staat. Veel toegankelijker, logischer en laagdrempeliger.

Credit: rawpixel
25 jaar is heel ver maar we zitten nu eenmaal in de 25. Dus, waar is MEOS over 25 jaar mee bezig?
Ik denk dat IT-dienstverlening dan een bepaald volwassenheidsniveau heeft bereikt waarbij MEOS de samensteller van in de cloud beschikbare apps is. Steeds meer applicaties worden als SaaS-dienst aangeboden. Door het aantal en diversiteit van onze klanten kennen wij veel van die aanbieders en diensten. Straks staat alles in de cloud maar werkt het nog niet met elkaar, nog niet alles is in sync. Daar ondersteunen wij bij.
Ik zie het voor me als een orkest. De klant bepaalt welke muziek er gespeeld moet worden, maar wij kiezen de instrumenten en de musici. Daarna zijn we de dirigent, die er een harmonieus geheel van maakt.
Wat we niet willen verliezen is de menselijke relatie. Alles kan op afstand maar ik denk – ik hoop - wel dat we elkaar nodig blijven hebben. Het contact met collega’s, klanten, weten wie er belt en wat de behoefte is.
De techniek gaat voort, de menselijke aandacht blijft.
Wat is jouw stip aan de MEOS-horizon?
Twee stippen.
We hebben een bepaalde doelstelling als bedrijf. We moeten een gezonde bedrijfsvoering hebben maar het moet ook leuk zijn, veilig en gezellig. Het moet een fijne plek zijn waar je graag naartoe wilt gaan om klanten te ondersteunen en daar zelf ook een goed gevoel aan over te houden. Dat zijn we al 25 jaar en ik zal er alles aan doen om dat zo te houden. Ik vind dat je als bedrijf succesvol bent wanneer je met elkaar een fijne club vormt, en niet een bedrijf dat alleen maar winst maakt.
Voor de andere stip gebruik ik weer een metafoor. Klanten brengen hun kindjes naar de opvang omdat ze zelf iets anders moeten doen. Ze laten hun meest waardevolle bezit in handen van een ander en hebben het volste vertrouwen dat er goed voor gezorgd wordt. Dat is voor mij het gevoel dat klanten moeten hebben wanneer ze zaken met ons te doen. Ook dat is mijn missie, om daar voor te zorgen.