JOOST MAG HET WETEN: CHATGPT
In tegenstelling tot de uitdrukking verdiept onze Joost - Metten, de ME van MEOS – zich wel degelijk en deelt hij zijn bevindingen graag zodat jullie het ook weten. Vandaag laat hij zijn licht schijnen op ChatGPT.
ChatGPT is een taalmodel dat is getraind door OpenAI. Het model is ontworpen om gesprekken te voeren met mensen en te helpen bij allerlei soorten taken, zoals het genereren van tekst, vertalen, het beantwoorden van vragen en meer.
Een van de unieke kenmerken van ChatGPT is dat het in staat is om context te begrijpen en daarop te reageren. Dit betekent dat het model kan leren van voorgaande gesprekken en deze informatie gebruiken om betere antwoorden te geven. Dit maakt het gesprek met ChatGPT veel natuurlijker en efficiënter dan met traditionele chatbots.
ChatGPT kan ook worden gebruikt voor taakautomatisering. Door het model te trainen op specifieke taken, zoals het schrijven van e-mails, kunnen bedrijven veel tijd besparen. Hierdoor kan men zich richten op andere belangrijke taken.
Daarnaast kan ChatGPT ook worden gebruikt voor creatieve toepassingen, zoals het schrijven van verhalen of het genereren van tekst voor chatbots. Dit maakt ChatGPT een veelzijdig model dat kan worden ingezet voor verschillende doeleinden.
Samengevat; ChatGPT is een krachtig taalmodel dat in staat is om context te begrijpen en hierop te reageren. Dit maakt het gesprek met ChatGPT natuurlijker en efficiënter. Ook kan het model worden gebruikt voor taakautomatisering en creatieve toepassingen. Hierdoor is het een veelzijdig model met veel mogelijkheden.
Schrijf een artikel van 200 woorden
Je had het misschien al door, maar bovenstaand stukje is - in een tijdspanne van enkele seconden - door ChatGPT gegenereerd door de volgende vraag te stellen:
“Schrijf een artikel van 200 woorden. Het moet gaan over ChatGPT en de mogelijkheden daarvan.”
Als je het bovenstaande stuk te “stijf” vindt kan je simpelweg vragen het te herschrijven met meer humor, in de stijl van een maffiafilm of op het niveau van een 16-jarige.
Wat kan ChatGPT nog meer?
Je kan ChatGPT dus teksten laten schrijven op basis van diverse criteria. Maar het kan veel meer, zoals bijvoorbeeld:
- Programma’s schrijven in talen zoals Python, Java, JavaScript, C++, en C#. En het is zelfs in staat om fouten op te sporen in bestaande code of deze efficiënter te maken.
- Fitness trainingsprogramma’s genereren.
- Voedingsschema’s maken.
- Ondernemingsplannen schrijven.
- Recepten voor maaltijden opstellen.
- Macro’s of formules maken in Excel.
- And so on…
Een andere nuttige toepassing is de gesprekken opnemen van een meeting (standaard functionaliteit van Microsoft Teams), en die om laten zetten naar tekst, met https://otter.ai bijvoorbeeld. Vervolgens kan ChatGPT hier een samenvatting van maken en heb je nooit meer een notulist nodig!
En morgen kan het nog veel meer
Vlak voor het afronden van dit stukje las ik nog dat iemand automatisch een podcast had laten genereren met nieuws over AI. De tekst wordt uitgesproken door een robot die getraind is op de stem van de auteur en zelfs zijn ademhaling accuraat kan nadoen. <mindblown>. Luister maar eens, het is echt onvoorstelbaar dat dit door een robot is ingesproken.
De mogelijkheden van ChatGPT zijn dus legio. Daarom noemen experts ChatGPT een revolutie die in dezelfde orde van grote is als het ontstaan van internet zelf.
ChatGPT is zeker nog niet perfect, er zijn genoeg voorbeelden waarbij je onjuiste informatie voorgeschoteld krijgt. Maar het geeft een mooi kijkje in de toekomst en met een beetje fantasie kun je een voorstelling maken wat de technologie over 5 jaar allemaal zou kunnen.
Wil je zelf eens spelen met ChatGPT (zeker doen!) ga dan naar: https://chat.openai.com