PROBLEEM VAN KLANT | OPLOSSING VAN MEOS
Omdat verschillende branches verschillende eisen hebben en elk bedrijf toch echt anders is, krijgen wij te maken met verschillende probleemstellingen. Binnen al die verschillen lichten we een aantal overeenkomstige problemen uit. De oplossingen zijn in detail - je raadt het al - weer erg verschillend.
ACHTERSTALLIG IT-ONDERHOUD
Probleem
Achterstand op IT-support door leegloop van de eigen servicedesk en team van netwerk- en cloud-specialisten.
Vraag
Per direct het team aanvullen voor bepaalde tijd.
Waarom is de vraag aan ons gesteld?
We zijn rechtstreeks benaderd op basis van eerdere prestaties in een andere setting. Goede resultaten maar net zo belangrijk, de mensen en de cultuur.
Oplossing
Per direct instappen en gelijktijdig onderzoeken hoe de basis structureel stevig gemaakt kan worden.
Vereiste kennis
* Azure
* Security
* Networking
* Cloud
* Servers
Hoe hebben we dit aangepakt?
Om inhoud en vorm te geven aan de samenwerking hebben we de volgende stappen gezet:
Begin bij het begin
Voor het bepalen van de scope is een analyse nodig. Hiervoor hebben we een team met diverse expertises vrijgemaakt dat in een aantal sessies zijn eigen inventarisatie heeft uitgevoerd. Hier is een document uitgekomen dat naast een nulmeting voor onze inzet, ook een handleiding is voor elke collega die met deze klant te maken krijgt.
We treffen een zeer professioneel opgezet netwerk waar de risico’s van downtime door de opgezette architectuur geminimaliseerd worden. De basis is daarmee goed genoeg om op voort te bouwen.
Grootste probleem
Het grootste probleem, en we zien dit vaker, is achterstallig onderhoud. Er is geen tijd geweest voor gedegen documentatie, het werk dendert door en wanneer mensen omvallen of vertrekken gaat ook de kennis verloren. Het streven is om met terugwerkende kracht zoveel mogelijk kennis terug te halen. Ook de actieve monitoring en onderhoud op de servers en systemen heeft daaronder geleden.
De analyse heeft ook goed inzicht gegeven in de belangrijkste pijnpunten en risico’s op het gebied van beveiliging en continuïteit. Deze hebben we in een prioriteitsmatrix geplaatst zodat we met de meest urgente kunnen starten.
Enkele effecten van achterstallig onderhoud
Wanneer zaken uit het oog worden verloren, doordat het simpelweg teveel is, ontstaat er een domino-effect. Zoals performance issues, een belangrijk pijnpunt. Denk aan traagheid van systemen en aanmeldproblemen van gebruikers. De workarounds bieden een tijdelijke oplossing maar vragen veel geduld. We zien efficiëntie en plezierig werken dan afnemen.
Ook het ontbreken van een back-up-beleid voor een deel van de servers is een gevolg. Wanneer het niet bekend is of er een offsite back-up beschikbaar is, loop je een groot risico. Stel dat een van de servers tijdelijk down gaat of er gegevens verloren gaan, dan ben je ook de beschikbaarheid van je data en de server kwijt. In veel gevallen een tamelijk gevoelige bedrijfssnaar.
Tijd om de beste engineers van stal te halen
Na het bepalen van de scope hebben we in overleg met de klant een team samengesteld die qua kennis en ervaring het beste bij de IT-omgeving past. Voor elke engineer die een kennisgebied vertegenwoordigt hebben we een back-up paraat op het moederschip.
De periode die daarop volgt helpen we met het verhelpen van de benoemde risico’s en ondersteunen met support tickets. Zo kunnen we gaandeweg de omgeving beter leren kennen zodat we opgedane kennis kunnen borgen in documentatie en wanneer nodig intern kunnen overdragen aan vers gerekruteerd bloed.
Denken in oplossingen
Nadenken over het inrichten, beheren en optimaliseren van complexe netwerken geeft ons energie. Ken je de lol van een escaperoom? Dat je door samen nieuwsgierig op zoek te gaan naar de oplossing er bakken met creativiteit en plezier vrijkomt? Nou dat. Deskundig gedreven kunnen puzzelen bij een bedrijf dat van aanpakken houdt. De signalen van de werkvloer en de tussentijdse evaluatie geven aan dat ze blij met ons zijn, en dat is wederzijds.